Logeren en ontmoeten in het ontmoetingshuis

Eén van de ondersteuningsvragen die wij regelmatig krijgen is of de mantelzorger af en toe één of meer dagen rust kan krijgen doordat degene met dementie even niet thuis is. Hieruit is het idee van een kleinschalig logeerhuis in combinatie met een ontmoetingscentrum “Het ontmoetingshuis” ontstaan.  

Het ontmoetingshuis biedt tijdelijk huisvesting aan 4 tot 7 logés met dementie. Logés kunnen een paar nachten per maand komen logeren of een langere periode achter elkaar, afhankelijk van de behoefte. 

In het ontmoetingshuis heerst een warme en ontspannen sfeer. De inrichting doet huiselijk aan. In de gemeenschappelijke woonkamer vinden ongedwongen ontmoetingen plaats en kan deelgenomen worden aan het activiteitenprogramma. Ook kunnen logés zich terugtrekken in een van de gezellige (zit)hoekjes, aan de leestafel, bij een braintrainer, pooltafel, puzzel, schaak- of dambord. En natuurlijk op de eigen kamer om rustig een boek te lezen of naar muziek te luisteren.  Ook  kan geholpen worden bij het doen van boodschappen in het winkeltje op het park, het verzorgen van de plantenbakken of een bijdrage leveren aan het (voor)bereiden van de maaltijd.  

De locaties van onze ontmoetingshuizen zijn zorgvuldig gekozen, midden in de natuur, waardoor het lijkt alsof u op vakantie bent. ’s Morgens wordt u wakker met het gefluit van vogels en het ritselen van de bladeren.

De activiteiten variëren per locatie, maar muziek, schilderen, tuinieren, koken, biljarten en bewegen (wandelen, fietsen, yoga, etc.) zijn opgenomen in het dagprogramma. 

Het aanbod sluit zoveel mogelijk aan bij het dagritme van de logés. Zo bepalen zij zelf of er wordt uitslapen en hoe laat of vroeg zij zich terugtrekken op hun kamer. 

Voordelen van logeren 

  • De mantelzorger kan een paar nachten doorslapen of er een paar dagen tussenuit waardoor hij of zij het langer samen volhoudt.
  • Door deelname aan het ontmoetingscentrum zijn logés in een eerder stadium al vertrouwd geraakt met de locatie en begeleiders. Het ontmoetingshuis voelt daardoor als een vertrouwde omgeving aan. 
  • De inzet van ervaringsdeskundigen maakt dat mantelzorgers zich beter begrepen voelen en mogelijk leren omgaan met de gevolgen van de ziekte. 

Ervaringsdeskundigen
Mantelzorgers die bekend zijn met het zorgen voor iemand met dementie zijn beschikbaar en kunnen naasten thuis bezoeken voor een luisterend oor, tips en het delen van ervaringen. 

Behandeling 
Er is een specialist ouderengeneeskunde verbonden, die samen met de huisarts de verantwoordelijkheid voor de eerstelijnszorg neemt. 

Voor wie is het bedoeld 

  • Ter ontlasting van de mantelzorger (kan periodiek) 
  • Ter vervanging van partner/ mantelzorger i.v.m. een verblijf van die partner/ mantelzorger in ziekenhuis  
  • Ter vervanging van partner/ mantelzorger i.v.m. vakantie 

Voor wie is het niet bedoeld

Onze logeerhuizen zijn niet bedoeld voor crisisopvang en overbruggingszorg.

Wij helpen u graag en begrijpen de urgentie die bij u thuis op een bepaalt moment kan ontstaan, maar vragen ook uw begrip omdat wij u vragen uw partner of familielid eerst bij ons te laten kennismaken en een paar keer deel te laten nemen op onze ontmoetingsgroep. Ervaring heeft ons geleerd dat daardoor de overgang naar logeren minder groot is en uw naaste zich eerder bij ons thuis voelt, waardoor u ook het gevoel krijgt hem of haar met een gerust hart bij ons achter te kunnen laten.

Nieuws

De online workshop Toeleiden naar logeerzorg door Sofie van den Haak, Toegepast Psycholoog, vindt plaats op 20 oktober 2020. Aan de slag in 6 stappen. Voor iedereen die betrokken is bij de ondersteuning van thuiswonende mantelzorgers van mensen met dementie. Klik hier voor de flyer met meer informatie.

Documenten

Begeleiding, zorg en ondersteuning

Het aantal mensen met dementie neemt toe. Steeds meer mensen blijven zo lang mogelijk in de vertrouwde woonomgeving wonen. Om het zo lang mogelijk thuis vol te kunnen houden is er ondersteuning en begeleiding nodig van de persoon met dementie, maar ook van de mantelzorger.  

Een klein team van zorgverleners, vrijwilligers en stagiaires runt het huis. Gedurende de dag doen logées mee met de activiteiten in het ontmoetingscentrum. 

Financiering

De kosten voor het logeren kunnen worden vergoed door: 

·        Een indicatie afgegeven door de gemeente  

·        Een indicatie afgegeven door het CIZ 

·        Een PGB 

·        Voor eigen rekening: €165,00 per nacht (prijs 2019)

*) dit is excl. Dagactiviteiten en zorg.
Indien de vergoeding van de gekozen financieringsvorm niet toereikend is, vragen wij u het bedrag privé aan te vullen.  

De kosten zijn inclusief verzorging, ontbijt, lunch en diner. Wanneer het CIZ of de gemeente een indicatie heeft afgegeven berekent het CAK de eigen bijdrage.  

Onder folders vindt u o.a. het afwegingskader en uitgebreidere informatie over de mogelijke financieringsvormen.  

Boekingsprocedure

Voor het raadplegen of het vastleggen van de beschikbaarheid kunt u contact opnemen met Petra Visser 06-18 412 141 of 035-20 50 950.

Wassen en strijken

Logés ontvangen handdoeken en bedlinnen van het huis. Persoonlijke kleding wassen wij niet.